Electrocauterizare col uterin

Ce este electrocauterizarea?

Electrocauterizarea colului uterin este o procedură chirurgicală prin care este distrus un țesut afectat (modificat patologic) prin ardere cu ajutorul curentului electric.

Înainte de efectuarea electrocauterizării se impune un examen ginecologic, pentru a exclude stările care contraindică această procedură: sarcina, inflamația acută sau subacută și stările febrile în general. De asemenea este necesară efectuarea analizei PAP (Babeș-Papanicolau și a colposcopiei (examen microscopic al colului).

Procedura de cauterizare nu este dureroasă. Se poate simți o durere surdă de mică intensitate asemănătoare cu durerea de la ciclu menstrual. În aces sens se poate efectua cauterizarea în anestezie intravenoasă. După cauterizare se recomandă de obicei un tratament local cu ovule, se interzic raporturile sexuale 6 săptămâni. În ceea ce privește activitatea fizică, nu există restricții.


Ce se întâmplă după elctrocauterizare?

Va exista o secreție galben-rozie timp de o saptamana. La 14 zile poate apare o mică scurgere rozie. Controlul postprocedural se face la 8 săptămâni cu ocazia căruia se constată dacă rana de pe col s-a vindecat în totalitate.În cazul în care s-a vindecat - se recomandă control periodic la 6 luni și PAP anual. În cazul în care nu s-a vindecat - se regandește conduita în funcție de fiecare caz în parte.